07 Φεβρουαρίου 2020

4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛ.Ο.Κ 31/1/20-2/2/20

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της ΕΛΛ.Ο.Κ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου), από τις 31 Ιανουαρίου 2020 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Radisson Blu Park.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και την στήριξη των επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
  • Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής
  • Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

Τριάντα εννέα ενώσεις ασθενών-μελών της ΕΛΛ.ΟΚ, από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν δια των εκπροσώπων τους, τις εργασίες του τόσο σημαντικού συνεδρίου, για όλους τους ασθενείς με καρκίνο αλλά και τις οικογένειες τους.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν από απλά καθημερινά προβλήματα των ασθενών, μέχρι και θέματα ιατρικού, ρυθμιστικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου, στα οποία πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους και εκπρόσωποι από τον χώρο της υγείας, έδωσαν τεκμηριωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση, επίσης απάντησαν στα ερωτήματα των συνέδρων.

Στο σημερινό δυναμικά εξελισσόμενο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, το 4ο Συνέδριο της ΕΛΛ.ΟΚ, αποτέλεσε βήμα διαλόγου και προβληματισμού, που στόχευσε στην ανάδειξη της ανάγκης εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών για τον καρκίνο, με τις οποίες θα καταφέρουμε να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε:

·         Να αναζητήσουμε τις προκλήσεις που θα δημιουργήσει η νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για τη χώρα μας, με την πολιτική «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον καρκίνο», μαζί με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος».

·         Να εστιάσουμε στην ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου.

·         Να αναδείξουμε την αξία της ύπαρξης ενός πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ως βασικού εργαλείου για την εθνική στρατηγική, για τον έλεγχο του καρκίνου.

·         Να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

·         Να αξιολογήσουμε την επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.

·         Να διερευνήσουμε τις ανάγκες κοινωνικής επανένταξης και ιατρικής περίθαλψης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επιβιωσάντων.

Όλες οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν στο συνέδριο, έδωσαν την ευκαιρία στους σύνεδρους να ενημερωθούν πλήρως για την τωρινή πραγματικότητα αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η Βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, η έκρηξη της γενομικής και μοριακής βιολογίας στον καρκίνο με τους νέους πολλά υποσχόμενους βιοδείκτες, η αξία της Ψηφιακής τεχνολογίας στην βιο-ιατρική έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου, τα BigData, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο ρόλος τους στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα θέματα που ήδη απασχολούν την ιατρική κοινότητα και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Η μικροβιακή αντοχή και οι ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι άκρως απειλητικές για τη ζωή τους. Η ασφάλεια των ασθενών, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται στις νοσοκομειακές δομές και η ενημέρωση που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς, αποτέλεσαν ορισμένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης.

Τέλος οι κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου με ουσιαστικές αναφορές στο σημερινό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των ασθενών και επιβιωσάντων από τον καρκίνο και επανένταξής τους στην εργασία, την ανάδειξη του ρόλου και την ανάγκη θεσμικής αναγνώρισης των άτυπων φροντιστών των ασθενών με καρκίνο, αλλά και ενημέρωση σχετικά με την πολιτική που έχει σκοπό να εφαρμόσει η πολιτεία , για την επανένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση, την κοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους, αποτέλεσαν σημαντική ενότητα του 4ου Συνεδρίου της ΕΛΛ.ΟΚ, το οποίο ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός ακόμη σοβαρού κοινωνικού θέματος, που είναι η γονιμότητα στον καρκίνο και η υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που έχουν οι ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αυτού υπογράφησαν νέες συνεργασίες με:

·         Το ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατρο-βιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

·         Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"

·         Το Ι.Τ.Ε Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)

Αυτές οι συνεργασίες της ΕΛΛ.Ο.Κ με όλους του επιστημονικούς φορείς, τους εμπλεκόμενους άμεσα και έμμεσα με τον καρκίνο, αναδεικνύουν το πνεύμα συμπόρευσης ασθενών-επιστημόνων ώστε το σύστημα αντιμετώπισης της Ογκολογίας να γίνει πραγματικά ασθενοκεντρικό, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι να δοκιμαστούμε στο μονοπάτι του καρκίνου, εμείς ή αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον καρκίνο», ευχαριστεί από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛ.Ο.Κ και τους εργαζόμενους, για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου και την επιλογή των θεμάτων.

Αποκομίσαμε πολλές πληροφορίες και φύγαμε με το αίσθημα της ανακούφισης και της ελπίδας, ότι το μέλλον για τους νυν ασθενείς αλλά και για τους μελλοντικούς, διαγράφεται ελπιδοφόρο, με περισσότερους επιβιώσαντες και λιγότερους νεοπλασματικούς ασθενείς.

 

Ποιοι είμαστε;

Ο σύλλογος στήριξης ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο "Ευ Ζω με τον καρκίνο" ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2003 (αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Ηρακλείου 49/4900/1453/2003, καταστατικό), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

...περισσότερα

Βοήθησε μας

Αν νομίζεις ότι η προσπάθεια μας σε αφορά, έλα σε επαφή με το σύλλογο

Αρ. Λογαριασμού Καταθέσεων:

"ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ",
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ATEbank
Αρ. Λογ. 6157010372656
IBAN: GR 560 171 157 000 6157 0103 72656

EUROBANK
Αρ. Λογ. 00260165720200783658

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ "ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ"

Μάρκου Μουσούρου 20, 1ος όροφος
τκ 71201, Ηράκλειο, Κρήτη

Δευτέτα- Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή 09:00-17:00

Τηλ.-Fax: 2810 287895

Email: efzokriti@otenet.gr