28 Απριλίου 2023

Ομιλία για την πρόληψη στο 4ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 είχαμε την χαρά να παρευρεθούμε στο 4Ο Επαγγελματικό (Εσπερινό) Λύκειο Ηρακλείου και να μιλήσουμε για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου.

Ομιλητές της εκδήλωσης με σειρά εμφάνισης ήταν :

Αναστασία Κοντού

Μέλος του ΔΣ του συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο»

 

Θεοδωρίδου Μαρία

Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης,

Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ

Αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο»

Γραμματέας του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ

 

Θεοχάρης Κωνσταντινίδης, RN, BSc, MPH, PhD

Επίκουρος καθηγητής ,Τμήμα Νοσηλευτικής,

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Μέλος του ΔΣ του συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο»

 

Η κ. Αναστασία Κοντού παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του Συλλόγου "Ευ Ζω με τον καρκίνο". Εστίασε στο πόσο σημαντικό είναι να λέμε τον καρκίνο με το όνομα του και στις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωση του πληθυσμού. Τόνισε επίσης, την σημασία της σωστής διατροφής, της διακοπής του καπνίσματος, της μείωσης  κατανάλωσης αλκοόλ και της σωματική άσκηση στην πρόληψη του καρκίνου. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αγκαλιάσουν τις δράσεις του Ευ Ζω με τον καρκίνο ως μέλη και ως εθελοντές.

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε τους στόχους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και εστίασε στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Αποστολής Καρκίνου "Κατακτώντας τον καρκίνο: Εφικτή αποστολή" στον Ελλαδικό χώρο. Με κεντρικό σύνθημα "Ο άνθρωπος στο επίκεντρο", η ΕΛΛΟΚ στέλνει το μήνυμα ότι ο ασθενής με καρκίνο παραμένει άνθρωπος, που δεν έχει ανάγκη μόνο να επιβιώσει, αλλά να ζήσει με ποιότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

 

Στην κεντρική ομιλία ο κ.Θεοχάρης Κωνσταντινίδης ανάπτυξε το θέμα: "Μαθαίνουμε για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου - Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε και προλαμβάνουμε". Εξήγησε αρχικά, γιατί ο καρκίνος θεωρείται μια χρόνια νόσος, συχνά ιάσιμη και τους λόγους για τους οποίους η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε θεραπεία. Στη συνέχεια, περιέγραψε την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη για τον καρκίνο αι εστίασε στις οδηγίες πρόληψης, όπως αυτές περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό κώδικα κατά του καρκίνου. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ανέπτυξε τις βασικές εξετάσεις  για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Ευχαριστούμε πολύ το 4ο Επαγγελματικό (Εσπερινό) Λύκειο Ηρακλείου για την πρόσκληση και τους μαθητές του για το ενδιαφέρον που έδειξαν στην ομιλία μας.

 

 

Ποιοι είμαστε;

Ο σύλλογος στήριξης ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο "Ευ Ζω με τον καρκίνο" ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2003 (αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Ηρακλείου 49/4900/1453/2003, καταστατικό), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

...περισσότερα

Βοήθησε μας

Αν νομίζεις ότι η προσπάθεια μας σε αφορά, έλα σε επαφή με το σύλλογο

Αρ. Λογαριασμού Καταθέσεων:

"ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ",
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ATEbank
Αρ. Λογ. 6157010372656
IBAN: GR 560 171 157 000 6157 0103 72656

EUROBANK
Αρ. Λογ. 00260165720200783658

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ "ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ"

Μάρκου Μουσούρου 20, 1ος όροφος
τκ 71201, Ηράκλειο, Κρήτη

Δευτέτα- Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή 09:00-17:00

Τηλ.-Fax: 2810 287895

Email: efzokriti@otenet.gr