12 Οκτωβρίου 2018

13 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΩΜΒΩΣΗΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (WTD) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, στα γενέθλια του Rudolf Virchow, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην παθοφυσιολογία της θρόμβωσης. Τώρα, στο πέμπτο έτος από την δημιουργία της, είναι πλέον μια ετήσια εκστρατεία που εστιάζει την προσοχή στην υποτιμημένη κατάσταση της θρόμβωσης Με χιλιάδες εκπαιδευτικές ενέργειες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και οι συνεργάτες της τοποθετούν τη θρόμβωση στο προσκήνιο ως ένα επείγον και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας.

Προλαμβάνουμε τη δημιουργία θρόμβων αίματος – Ζούμε μία καλύτερη ζωή!

Η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η θρόμβωση, είναι η παθολογία πίσω από την καρδιακή προσβολή / έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), των τριών πρώτων αιτιών θανάτου από το καρδιαγγειακό. Παρόλο που περίπου οι μισοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει για φλεβική θρομβοεμβολή, είναι μια πολύ κοινή κατάσταση.

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει τόσο την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ- σχηματισμός θρόμβου, δηλαδή πηγμένου αίματος, σε βαθιά κεντρική φλέβα, συνήθως του ποδιού) όσο και την πνευμονική εμβολή (ΠΕ-απόσπαση κομματιού του θρόμβου, ταξίδι με την κυκλοφορία του αίματος και εγκατάσταση του κομματιού θρόμβου στους πνεύμονες). Μαζί, η ΕΒΦΘ και η ΠΕ είναι γνωστές ως ΦΘΕ – μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ιατρική κατάσταση.

Η φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη ή/και θανατηφόρος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί.

Η ευρεία διάδοση της γνώσης σχετικά με τον καρκίνο, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των παρενεργειών της, αποτελεί το βασικό «όπλο» στα χέρια κάθε ασθενούς.  Αν και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές σε νοσούντες από καρκίνο, η Φλεβική Θρομβο-εβολή, αποτελεί θέμα που που ελάχιστοι γνωρίζουν και για το οποίο λαμβάνουν μέτρα.

Στοχεύοντας σε αυτήν ακριβώς  την ανάγκη για  πληροφόρηση και εγρήγορση των ασθενών και των οικείων τους, απέναντι στην Φλεβική Θρομβο-εβολή που συσχετίζεται με τον καρκίνο (ΦΘΕ/Κ), καλούμαστε να απαντήσουμε σε τρία βασικά και καίρια ερωτήματα:

1.            Τι είναι η Θρόμβωση στον καρκίνο

2.            Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της

3.            Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και να πράττουν οι ασθενείς.

Τρία είναι τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για τη ΦΘΕ/Κ: πρώτον, ότι  ο καρκίνος ενδέχεται να δημιουργήσει δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος. Δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της ΦΘΕ/Κ και τρίτον, η ΦΘΕ/Κ είναι θεραπεύσιμη – με την προϋπόθεση ότι θα ανιχνευτεί έγκαιρα.

Οι θρόμβοι σχηματίζονται όταν κύτταρα του αίματος συγκολλούνται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) είναι ένας θρόμβος που σχηματίζεται μέσα σε μια εν τω βάθει (βαθιά και όχι επιφανειακή) φλέβα, συνήθως στο πόδι. Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, ένα τμήμα του θρόμβου υπάρχει κίνδυνος να αποσπαστεί και να φτάσει ως τους πνεύμονες, οπότε θα εμποδίσει τη ροή του αίματος. Η περίπτωση αυτή λέγεται πνευμονική εμβολή (ΠΕ) και ενδέχεται να αποβεί μοιραία αν δεν ανιχνευτεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αν και  οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου από τον γενικό πληθυσμό, για την πάθηση αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστες αναφορές, σπανίως γίνονται συζητήσεις επί του θέματος και συνήθως δεν γίνεται η σωστή διάγνωση.

Εξετάζοντας το ατομικό προφίλ κάθε ασθενούς, οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΦΘΕ/Κ εξαρτώνται από:

1. Τον τύπο του καρκίνου Ορισμένοι καρκίνοι εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΦΘΕ/Κ, π.χ. οι καρκίνοι του στομάχου, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του νεφρού και των ωοθηκών, καθώς και οι αιματολογικές κακοήθειες

2. Το στάδιο του καρκίνου

3. Τη λαμβανόμενη θεραπεία

4. Τη νοσηλεία σε νοσοκομείο/ακινησία

5. Το ιστορικό θρόμβων

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΦΘΕ/Κ, ακολουθούμενη από την άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων, προϋποθέτει την διαρκή επικοινωνία μεταξύ πάσχοντος και ιατρού. Συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να είναι:

       Οίδημα στο πόδι, στον αστράγαλο, στην κνήμη ή στο μπράτσο

       Πόνος, κράμπες ή ευαισθησία, συχνά στη γάμπα

       Ερυθρότητα ή αισθητή αλλαγή χρώματος της κνήμης ή του μπράτσου

       Αίσθημα θερμότητας ή βάρους στο πόδι

Στις περιπτώσεις εμφάνισης ενός εκ των παρακάτω συμπτωμάτων, απαιτείται η άμεση μετάβαση του ασθενούς, στο πλησιέστερο νοσοκομειακό τμήμα επειγόντων περιστατικών:

          Τάση λιποθυμίας/Ζάλη

          Ανεξήγητο λαχάνιασμα

          Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

          Πόνος στον θώρακα (ιδίως κατά την βαθιά εισπνοή)

          Αιμόπτυση

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ΕΛΛΟΚ https://ellok.org/thrombosis/

 

Νέα / Ανακοινώσεις

Ποιοι είμαστε;

Ο σύλλογος στήριξης ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο "Ευ Ζω με τον καρκίνο" ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2003 (αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Ηρακλείου 49/4900/1453/2003, καταστατικό), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

...περισσότερα

Νέες Δημοσιεύσεις

Βοήθησε μας

Αν νομίζεις ότι η προσπάθεια μας σε αφορά, έλα σε επαφή με το σύλλογο

Αρ. Λογαριασμού Καταθέσεων:

"ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ",
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ATEbank
Αρ. Λογ. 6157010372656
IBAN: GR 560 171 157 000 6157 0103 72656

EUROBANK
Αρ. Λογ. 00260165720200783658

Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ "ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ"

Μάρκου Μουσούρου 20, 1ος όροφος
τκ 71201, Ηράκλειο, Κρήτη

Δευτέτα- Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή 09:00-17:00

Τηλ.-Fax: 2810 287895

Email: efzokriti@otenet.gr